Tällä sivulla julkaisemme seurakuntamme työntekijöiden kirjoituksia ja puheita. Linkkien kautta pääset tutustumaan evankelisluterilaisen kirkon ja kristillisten järjestöjen materiaaliin.

Miten puhua Jumalasta...

Välillä tuntuu, että Jumalasta puhuminen tässä uskontokriittisessä ajassa on kuin tuulimyllyjä vastaan taistelua. Yhteiskunnassamme suositut kriittiset ajatukset, ja toisaalta myös ihmisten ahdistukset ja huolet tekevät vaikeaksi huomata Jumalan rakkautta ja läsnäoloa. Jatkuvasti kysyn, miten voisin puhua Jumalasta ymmärrettävällä tavalla.  Vaikeaa on esimerkiksi selittää toiselle ihmiselle, joka ei ollenkaan usko Jumalaan, että Jumala ei ole kohde. Hän ei ole jotain, jota me ihmiset voisimme kriittisillä ajatuksillamme tavoittaa. Rippikoululaisille sanoitan tämän niin, että Jumala ei ole pilven päällä istuva ukko. Hän ei ole muualla eikä toisaalla. Jumala on niin lähellä, ettei häntä aina huomaa: hänessä me elämme, liikumme ja olemme. Ensi sunnuntain toisessa lukukappaleessa, joka on 2. Korinttolaiskirjeestä, sanotaan näin ”Ylistetty olkoon meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala ja Isä, armahtava Isä ja runsaan lohdutuksen Jumala! Hän rohkaisee meitä kaikissa ahdingoissamme, niin että me häneltä saamamme lohdutuksen voimalla jaksamme lohduttaa muita ahdingossa olevia.” Jumala on suhteessa meihin ja hän vaikuttaa meissä koko ajan. Jumala on. Hänen vallassaan on kaikki. Ja kuitenkin hän vain odottaa, että hän voisi olla armollinen meille (Jes. 30:18). Ja tärkeämpää kuin puhuminen on rukous. Rukoilen, että Sinäkin, joka tätä kirjoitusta luet, saisit elämääsi runsaan siunauksen armahtavalta Isältämme, lohdutuksen Jumalalta, joka on meidän kanssamme joka hetki. Jumala on sinun kanssasi, vaikka et huomaisi sitä.

Kirjoittanut Hanne-Maaria Rentola, julkaistaan myös Sana sunnuntaiksi kirjoituksena Sulkava-lehdessä viikolla 3.

Jumalanpalvelus - mitä siellä tapahtuu? Rukous - sydämen puhetta Jumalalle Sana sinulle - hartaus joka pyhäpäivälle Hartaudet Horisontti Yle AreenaPisara Yle Areena

Alttari, krusifiksi, 2 kynttilää ja kukat
Juhlapyhät ja vuodenkierto Joulu - aatosta loppiaiseen Pääsiäinen - ilon ja elämän juhla Helluntai - kirkon syntymäpäivä

Tarvo Kuha