Tällä sivulla julkaisemme seurakuntamme työntekijöiden kirjoituksia ja puheita. Linkkien kautta pääset tutustumaan evankelisluterilaisen kirkon ja kristillisten järjestöjen materiaaliin.

Virsikirja tutuksi

Jumalanpalvelusten virsien valinnassa on positiivinen ongelma: virsiä on enemmän kuin on tarpeen tai mahdollista käyttää. Eri tilaisuuksissa yhteisesti laulettavia virsiä ja lauluja on virsikirjassa käytettävissä 780 kappaletta. Lukuun eivät sisälly esimerkiksi kiirastorstain ja pitkäperjantain jumalanpalvelusten perinteiset esirukoukset eivätkä psalmien kertosäkeet.

Vuosittain laulamatta jää myös moni pääsiäisajan virsistä. Niistä virsillä 97 ja 100 on sama sävelmä. Se on lähtöisin keskiaikaisesta Piae Cantiones (hurskaita lauluja) -kokoelmasta, mutta kumpikin pääsiäisteksti on laadittu myöhemmin – aivan uusia nekään eivät ole, vaan virren 97 teksti julkaistiin jo vuoden 1701 ja virren 100 vuoden 1886 virsikirjassa.

Sävelmän alkuperäinen teksti löytyy virsikirjan jumalanpalvelusliitteestä numerolla 759. Sen latinankielinen nimi Ramus virens olivarum tarkoittaa viheriöivää oliivipuun oksaa: sitä, minkä Nooan arkista lähettämä kyyhkynen toi nokassaan, kun vesi oli laskenut (1. Moos. 8:11). Tästä lähtökohdasta teksti etenee Suomen kirkkohistorian varhaisvaiheeseen eli piispojen Eerik ja Henrik legendoihin. Virsi sopii erityisesti Henrikin muistopäivään (19.1.) ja onpa sitä nimitetty Suomen ensimmäiseksi kansallislauluksi. Virren suomensi jo Hemminki Maskulainen 1616. Vuonna 1967 tekstin käänsi Teivas Oksala, yksi maamme arvostetuimpia latinan kielen tuntijoita (15.2.1936-2.3.2018). Virsikirjallamme on myös yleistä kulttuurihistoriallista arvoa.

Viikon 14 sana Sulkava-lehdessä, kirjoittaja Kaija Ravolainen

Jumalanpalvelus - mitä siellä tapahtuu? Rukous - sydämen puhetta Jumalalle Sana sinulle - hartaus joka pyhäpäivälle Hartaudet Horisontti Yle AreenaPisara Yle Areena

Alttari, krusifiksi, 2 kynttilää ja kukat
Juhlapyhät ja vuodenkierto Joulu - aatosta loppiaiseen Pääsiäinen - ilon ja elämän juhla Helluntai - kirkon syntymäpäivä
Diakoni

Päivystykset ilman ajanvarausta: ti - to klo 9-11 diakoniatoimistossa ja kerran kuukaudessa (kts. ajankohdat kirkollisista ilmoituksista) Lohirannan vanhustentalojen kerhohuoneessa (Lohirannantie 40, Lohilahti).

Kasvatustyön seurakuntapastori
Vilkaharjuntie 1
58700 sulkava
Kirkkoherra

Viikkovapaat minulla on yleensä torstaisin ja perjantaisin. Minuun saa yhteyden sähköpostilla, puhelimitse, whatsapilla ja facebookissa. https://www.facebook.com/rauhis.rentola

Olen aloittanut Sulkavan seurakunnan virkaa tekevänä kirkkoherrana 1.9.2016. Vakinaisen virkamääräyksen sain 1.8.2017 ja virkaanasettaminen oli Mikkelinpäivän messussa 1.10.2017. Sulkavalla olen asunut jo kymmenisen vuotta.