Vapaaehtoistoiminta koronaepidemian aikana

Koronakriisi on innostanut monia ihmisiä auttamaan heitä, jotka tarvitsevat tukea ja apua. Vapaaehtoistoiminnassa pitää ottaa huomioon ohjeet, jotka on annettu koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

Yli 70-vuotiaat ovat merkittävässä roolissa vapaaehtoistoiminnassa. Hallituksen ohjeiden mukaan yli 70-vuotiaita velvoitetaan pysymään erillään lähikontakteista mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet). Yli 70-vuotiaat vapaaehtoiset voivat kuitenkin hoitaa tärkeitä tehtäviä esimerkiksi kartoittamalla avun tarvetta tai koordinoimalla apua puhelimitse. Ulkoilla saa, kunhan pitää vähintään 1–2 metriä etäisyyttä muihin ihmisiin. Kaupassa saa käydä, jos sen pystyy hoitamaan niin ettei joudu asioimaan tungoksessa.

Vapaaehtoistyöhön voi osallistua vain terveenä. Älä poistu kotoasi, jos sinulla on flunssan oireita, yskää, nuhaa, kuumetta tai vatsaoireita. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/ohjeita-kansalaisille-koronaviruksesta

Ystäväpalvelu/lähimmäispalvelu

Kaikki ystävätoiminnan/lähimmäispalvelun kasvokkaiset tapaamiset on keskeytettävä koronaepidemian aikana. Ystäväpalvelun lähimmäisiin kannattaa olla yhteydessä puhelimitse tai verkon välityksellä. Esim. puhelimitse voi lähimmäisen tilannetta tukea:

Kysele kuulumiset, kuuntele ja anna aikaa

Varmista, että ystäväsi saa tarvittaessa apua esimerkiksi kaupassa/apteekissa käyntiin

Onko ystävälläsi ruokaa ja lääkkeitä, ja saako hän apua omaisiltaan tai kunnalta?

Muistuta arjen rutiineista

Mikäli ystäväsi tai sinä itse tarvitset lisäapua, ilmoita tarpeista vapaaehtoistoimintaa koordinoiville henkilöille
 

Asiointiohje vapaaehtoiselle esimerkiksi kaupassakäyntiin

Kaikessa asiointiavussa tulee muistaa turvaetäisyys, joka on vähintään noin kaksi metriä. Oireetonkin ihminen voi kantaa virusta ja siten tartuttaa muita. Ennen asioinnille lähtöä pese kätesi ja myös heti palattuasi kotiin

Asiointiavussa tulee käyttää kertakäyttöhanskoja ja ottaa käsidesi mukaan, jos mahdollista. Yski hihaan ja käytä kertakäyttönenäliinoja. Älä koskettele kasvojasi. https://www.ttl.fi/wp-content/uploads/2016/11/Malliratkaisu_Kertakayttokasineiden_riisuminen.pdf

Käteisen rahan vastaanottamista tulee välttää asiointiavussa. Maksamisessa kannattaa käyttää verkkomaksamista, laskua tai esim. Mobilepayta. Maksun hoitamisesta on hyvä sopia ennakkoon mahdollisuuksien mukaan.

Kylmäketjusta tulee huolehtia matkalla kaupasta asiakkaan luo. Kylmälaukku on tarpeellinen varsinkin silloin, kun asiointimatka kestää yli 30 minuuttia.

Vapaaehtoinen voi noutaa valmiiksi tilatun ja maksetun tai laskutettavan kauppakassin/ lääkkeet ja toimittaa ne asiakkaan kotiin. Tuotteet toimitetaan asiakkaan ulko-ovelle, jotta lähikontaktia ja tartuntavaaraa ei synny. Soita ovikelloa tai soita asiakkaalle puhelimella ja varmista, että hän ottaa toimituksen vastaan. Huolehdi, että etäisyys asiakkaaseen säilyy vähintään noin kahdessa metrissä, jotta pysytte molemmat turvassa tartunnalta.

Huolehdi tietosuojasta. Älä kerro asiakkaan tietoja ulkopuoliselle. Käsittele tietoja huolella ja tuhoa huolellisesti kaikki avustamiseen liittyvät tiedot. Jos huolestut asiointiapua antaessasi jonkun ihmisen turvallisuudesta tai hyvinvoinnista, ilmoita huolestasi vapaaehtoistoiminnan koordinoijalle. Huoli voi liittyä esimerkiksi lasten huolenpitoon, kotiväkivaltaan, pakottamiseen tai painostamiseen. Jos huolestut iäkkään ihmisen tilanteesta, kerro huolesi vapaaehtoistoiminnan koordinoijalle. Hätätapauksessa soita hätänumeroon 112.

Monet kaupat ja apteekit toimittavat tarvittavia tavaroita kotiin. Apua tarvitsevan voi ohjata avun piiriin ja neuvoa tarvittaessa.

Työtön työnhakija voi osallistua palkattomaan vapaaehtois- ja talkootyöhön vastaavalla tavalla kuin esimerkiksi työssä käyvä henkilö. Työtön ei siis menetä työttömyysetuutta, jos osallistuu tavanomaiseen palkattomaan vapaaehtoistyöhön tai talkootyöhön.

Vapaaehtoisena saat auttamistehtävissäsi työnohjausta. Poikkeusoloissa vapaaehtoistyötä koordinoivat antavat tehtävissä tarvittavaa tukea. Ota rohkeasti yhteyttä.

 

Toimintaa omaishoitajille ja vapaaehtoistyöntekijöille

 

Omaishoitajien ja vapaaehtoistyöntekijöiden jaksamista voidaan tukea henkilökohtaisin kontaktein, ryhmäkokoontumisilla ja erilaisilla valmennuksilla.

 

Vaikka ryhmätoimintomme ovat nyt koronavirusepidemian vuoksi väliaikaisesti tauolla, työmme omaishoitoperheiden jaksamisen tukena jatkuu. Tarjoamme sinulle mahdollisuuden keskustella luottamuksellisesti omaishoitoon liittyvistä asioista ja tilanteestasi, purkaa mieltäsi ja tuulettaa tunteitasi. Me olemme valmiita kuuntelemaan ja jakamaan yhteisen hetken kanssasi! Voit ottaa yhteyttä:
 

Sulkavan seurakunta: Anne Borén
anne.boren(at)evl.fi
diakoni (p. 040 540 6738)

Taina Turtio
taina.turtio(at)gmail.com
p. 050 597 8836 (lomalla 10.-19.4.)

Mari Nykänen
mari.nykanen1(at)gmail.com
p. 050 320 7771 (lomalla 10.-19.4.)

Elina Linna
pieksamaenomaishoitajat(at)gmail.com
p. 040 152 6938 (yhteydenotot 22.4. asti)

Huom. (at)-merkki korvataan @-merkillä sähköpostia lähetettäessä


Apua ja tietoa löydät myös täältä:

pieksamaenomaishoitajat.fi

facebook.com/pieksamaenomaishoitajat/

facebook.com/etelasavonomaisoiva/

instagram.com/pieksamaenomaishoitajat/

twitter.com/pmkomaishoito  

Lohduttava käsi vanhuksen käsien päällä
Suomessa arvioidaan olevan jopa 700 000 työssäkäyvää henkilöä, jotka työn ohessa huolehtivat läheisestään.

MEIDÄN LUURI - puhelinvertaistukiryhmä omaishoitajille

Sairastaako läheisesi muistisairautta?
Haluaisitko jakaa kokemuksiasi toisten omaishoitajien kanssa puhelimessa?

ILMOITTAUDU PUHELINRYHMÄÄN!

Ryhmänohjaaja soittaa sinulle ja kokoaa ryhmän linjoille.
Ryhmässä on 3-5 osallistujaa.
Osallistua voi myös nimettömästi.

Ryhmien ajankohdat:
Tiistain ryhmä klo 18-19: 19.5., 2.6. ja 16.6.
Torstain ryhmä klo 13-14: 14.5., 28.5. ja 11.6.
 

Lisätietoja ja ilmoittautuminen:
omaistoiminnan ohjaaja Mari Nykänen, puh. 0503207771
muistiluotsiasiantuntija Heidi Kesänen, puh. 0400174706

Järj.
Pieksämäen Omaishoitajat ry
Etelä-Savon OmaisOiva
Muistiluotsi asiantuntija- ja tukikeskus Etelä-Savo

 

Omaishoitajien ja vapaaehtoistyöntekijöiden teemakokoontumiset

Sulkavan seurakunta järjestää yhteistyössä kunnan ja SPR:n Sulkavan osaston kanssa omaishoitajille ja ystäväpalvelun vapaaehtoistyöntekijöille teemakokoontumisia kerran kuukaudessa, tilaisuuksia, työnohjausta ja virkistystoimintaa. Tiedot teemakokoontumisten ajankohdista löytyvät kirkollisista ilmoituksista.  
Ystäväpalvelutyössä mukana oleville järjestetään tarvittaessa myös laitoskäyntien ohjausta ja tehdään yhteisiä ensikäyntejä ystävien luo.
 

Toiminnan järjestäjätahot:

Sulkavan kunta: Päivi Karppanen
avo- ja hoivapalvelujohtaja (p. 044 417 5365)
paivi.karppanen(at)terveystalo.com

SPR:n Sulkavan osasto: Maarit Tiimonen
sairaanhoitaja

Sulkavan seurakunta: Anne Borén
diakoni (p. 040 540 6738)
anne.boren(at)evl.fi

Huom. (at)-merkki korvataan @-merkillä sähköpostia lähetettäessä

OmaisOiva-kahvila

Sulkavalaisille omaishoitajille järjestetään muutaman kerran vuodessa OmaisOiva-kahvilan tapaamisia yhteistyössä Etelä-Savon OmaisOivan kanssa. Tapaamisissa omaishoitajat ja omaishoidon asioista kiinnostuneet voivat tavata toisiaan ja keskustella kahvikupposen äärellä. OmaisOiva-kahvilan ajankohdan näet kirkollisista ilmoituksista.

 

Ovet-valmennus

Sulkavalla järjestettävään Ovet-valmennukseen on jatkuva ilmoittautuminen. Valmennus järjestetään, kun ryhmä on saatu kokoon. Ryhmän vähimmäiskoko on viisi henkilöä. Valmennus toteutetaan neljänä iltapäivänä klo 12-15 välisenä aikana. Valmennuksen järjestää Pieksämäen Omaishoitajat ry/ Etelä-Savon OmaisOiva, Sulkavan seurakunta ja Linnalan Seniorikeskus.

Ovet-valmennus® tukee omaishoitajuutta ja helpottaa omaishoitajien etenemistä omaishoidon polulla. Valmennukseen ovat tervetulleita kaikki, jotka auttavat apua tarvitsevaa lähimmäistään. Ovet-valmennus® on osallistujille maksutonta ryhmätoimintaa, jossa käsitellään keskeisiä omaishoitajuuteen liittyviä asioita alustusten, pohdintatehtävien, pienryhmäkeskustelujen ja toiminnallisten ryhmämenetelmien avulla.

Valmennuksen sisällöt:

  • Ovet omaishoitajuuteen

       - Omaishoitotilanteen tunnusmerkkejä
       - Omaishoito osana elämää

  • Ovet yhteiskunnan palveluihin

       - Palvelut omaishoitoperheen tukena 
       - Avaimia avustamiseen

  • Omat oveni
    - Muutos osana elämää
    - Avaimia hoitotyöhön
  • Ovet huomiseen

      - Huomista kohti
      - Voimaa vertaistuesta, iloa osallistumisesta 


Ovet-valmennukseen osallistuminen EI EDELLYTÄ KUNNAN OMAISHOITOSOPIMUSTA EIKÄ YHDISTYSJÄSENYYTTÄ!

Ilmoittautumiset Ovet-valmennukseen ja lisätiedot: Mari Nykänen, p. 050 320 7771