Sana sunnuntaiksi kirjoitus Sulkava-lehdessä viikolla 34, 2020

Metsä, kirkkoni

Immi Hellénin runo Paimenpoika vuodelta 1930 lienee syy siihen, miksi monet suomalaiset toteavat, että metsä on minun kirkkoni. Tuossa runossa kerrotaan paimenpojasta, joka lähtee paimeneen, kun toiset jäävät nukkumaan. Kaihomielin hän ajattelee, kuinka toiset kävelevät kirkkoon, mutta hän itse on metsässä. Hän on surullinen, ettei voi mennä muiden mukana kirkkoon. Hän suree myös edesmennyttä äitiään, jonka kirjan hän kaivaa repustaan. Vaikka paimenpoika jää vaille muiden seuraa eikä pääse kirkkoon, runon tähtäyspiste on lohdullinen. Paimenpoika kokee, että metsä on hänen kirkkonsa, ja että hän ei ole yksin vaan hänen seuranaan on ystävä yksi.

Olen miettinyt, että nykyaikana monille tämä asetelma on kääntynyt päinvastoin. Kirkkoon ei kaivata vaan monet ihmiset kaipaavat lähtökohtaisesti metsään. Metsässä rauhoitutaan ja hiljennytään. Vuonna 1930 suurin osa suomalaisista eli arkeaan koti- ja maatöiden parissa. Kirkossa ja ylipäätään sisätiloissa ajan viettäminen oli arjesta poikkeavaa. Nykyään on toisin. Suurin osa ihmisistä tekee työnsä sisätiloissa, ja ulkoilmaan pääseminen on arjesta poikkeavaa. Tämä koronavuosi onkin tuonut esiin ennen näkemättömän innostuksen lähteä luontoon. Keväällä kirkot olivat kiinni mutta onneksi metsät auki.

Keväällä rukoilin, että saisimme hyvän kesän, jotta jaksaisimme tämän poikkeuksellisen ajan keskellä. Tämä kesä on ollut metsän antimiltaan runsas. Mustikoita ja sieniä on kasvanut valtavasti, puolukat ovat vielä kypsymässä. Tämä on ollut minulle hyvin konkreettinen muistutus siitä, että Luoja pitää luoduistaan huolen. Mennään siis metsään katsomaan, mitä lahjoja siellä on meille tarjolla.

Jumalanpalvelus - mitä siellä tapahtuu? Rukous - sydämen puhetta Jumalalle Sana sinulle - hartaus joka pyhäpäivälle Hartaudet Horisontti Yle AreenaPisara Yle Areena

Sulkavan seurakuntatalon alttari, jolla krusifiksi, 2 kynttilää ja kukat
Juhlapyhät ja vuodenkierto Joulu - aatosta loppiaiseen Pääsiäinen - ilon ja elämän juhla Helluntai - kirkon syntymäpäivä