Kotijumalanpalvelusten viettäminen

 

Elämme poikkeuksellisia aikoja. Koronaepidemian vuoksi ihmisten kokoontumisia tulee kaikin tavoin välttää. Sulkavan seurakunnassa jumalanpalvelukset järjestetään ilman läsnä olevaa seurakuntaa.

Pappi, kanttori ja suntio tekevät sunnuntaisin jumalanpalveluksesta videon, jota voi katsella suoratoistona tai tallenteena. Seurakuntamme laatii myös jokaiselle sunnuntaille ohjeen kotijumalanpalveluksen viettämiseksi kotioloissa. Jos haluat yksin tai perheesi kanssa hiljentyä sunnuntain kirkollisen aiheen äärelle, voit toteuttaa lyhyen kotijumalanpalveluksen alla olevien ohjeiden mukaisesti.
 

Helluntai 31.5.
Pyhän Hengen vuodattaminen

Helluntain ajankohta määräytyy Apostolien teoissa (Ap. t. 2) kuvatusta Pyhän Hengen vuodattamisesta, joka tapahtui Kristuksen ylösnousemuksen jälkeisenä juutalaisten helluntaina. Juutalaiset viettävät helluntaijuhlaansa 50. päivänä pääsiäisestä. Juhlan suomenkielinen nimi on saatu ruotsin kielen ilmauksesta helig dag (= pyhä päivä). Monissa kielissä juhlan nimi pohjautuu kreikan sanaan pentekoste (= viideskymmenes).

Juutalaisten helluntai oli sadonkorjuun ja 100-luvulta jKr. myös lain saamisen juhla. Kristillisessä helluntaissa tulivat keskeisiksi aiheiksi Pyhän Hengen saaminen ja Hengen toiminta sekä alkuseurakunnan ja koko Kristuksen kirkon synty. Helluntaina toimitettiin ensimmäiset kristilliset kasteet. Varhaisessa kirkossa helluntai oli pääsiäisen ohella toinen vuoden kastepäivistä.

Helluntaiaattoon huipentuu helatorstaista alkava Pyhän Hengen odottaminen. Sen iltaan sopii juhlaan valmistava iltajumalanpalvelus tai iltarukous (vesper).

Helluntain raamatuntekstit puhuvat Pyhästä Hengestä lupauksena ja lahjana. Hänet on lähetetty meille puolustajaksi, auttajaksi ja lohduttajaksi. Tässä Hengessä Kristus on kirkossaan jatkuvasti läsnä. Pyhä Henki liittää maailman kaikki kristityt Kristuksen kirkkoon, yhteen Herraan ja yhteen uskoon. Näin helluntain sanoma merkitsee vastakohtaa sille hajaannukselle, mikä on kuvattu kertomuksessa Babylonin tornista.

Ohjeet kotijumalanpalveluksen viettämiseksi:
Virsi 125.
Ps. 68:5-11, Jer. 31:31-34, Apt. 2:1-13, Joh. 14:15-21
Rukous: Tule, Pyhä Henki, ja lähetä taivaallisen valosi säteily. Tule, köyhien Isä. Tule, lahjojen antaja. Tule, sydänten valo, sinä paras lohduttaja, sielun suloinen vieras ja lämpö. Työssä sinä olet lepo, helteessä vilvoitus, murheessa lohdutus. Oi ihmeellinen valo, täytä uskollistesi sydämen syvyydet. Ilman sinua, Henki, ei mikään ole ihmisessä puhdasta. Pese se mikä on likaista, kastele se mikä on kuivaa, paranna se mikä on haavoittunut. Murra se mikä on kovaa, lämmitä se mikä on kylmää. Etsi kaikki eksyneet. Anna uskovillesi, sinuun luottaville, pyhät lahjasi. Anna uskon vahvistus, anna autuas loppu, anna ikuinen ilo. 
Virsi 119.
 

6. sunnuntai pääsiäisestä 24.5.
Pyhän Hengen odotus

Sunnuntain latinalainen nimi exaudi (= kuule, Herra) on päivän antifonin alusta (Ps. 27: 7). Seurakunta odottaa rukoillen Pyhän Hengen lahjaa.

Ennen taivaaseenastumistaan Kristus lupasi omilleen Pyhän Hengen ja kehotti heitä odottamaan tämän lupauksen täyttymistä. Kristuksen lupaama Pyhä Henki luo yhteyden taivaaseen astuneen Herran ja opetuslasten (seurakunnan) välille, karkottaa pelon ja tekee kristityt osallisiksi Kristuksesta ja hänen lahjoittamastaan pelastuksesta. Pyhä Henki vakuuttaa kristityille, että he ovat Jumalan lapsia ja saavat Jeesuksen tavoin kutsua Jumalaa nimellä Abba, Isä.

Ohjeet kotijumalanpalveluksen viettämiseksi: 
Laula virsi 381.
Lue Raamatusta Ps. 27: 1-3, 7-9, 1. Kun. 19: 8-13, Ap. t. 1: 12-14 ja päivän evankeliumiteksti Joh. 7:37-39. 
Mieti Jumalan sanaa hetki hiljaisuudessa ja lausu uskontunnustus.
Laula virsi 120.
Rukous: Rakas Taivaallinen Isä, vahvista meitä Pyhän Henkesi kautta. Ohjaa meitä elämään tahtosi ja Poikasi esimerkin mukaisesti. Anna meille voimaa ja viisautta näinä erikoisina aikoina. Rohkaise meitä pitämään yhteyttä toisiimme. Sinuun me turvaamme hädän hetkellä ja sinun varaasi laskemme elämämme.
Rukoile Isä Meidän.
Lausu Herran siunaus.
Laula lopuksi virsi 571.
 

Helatorstai 21.5.
Korotettu Herra

Helatorstain eli Kristuksen taivaaseenastumisen päivän aihe ja ajankohta, 40 päivää pääsiäisestä, on saatu Apostolien teoista (Ap. t. 1: 6-14).

Kristus korotettiin taivaisiin. Hän on astunut taivaalliselle valtaistuimelle ja istuu nyt Jumalan oikealla puolella. Hänelle on annettu kaikki valta taivaassa ja maan päällä. Mikään ei voi erottaa meitä Jumalan rakkaudesta. Me emme voi saada yhteyttä Kristukseen inhimillisten aistiemme välityksellä, mutta silti hän on Pyhän Henkensä kautta sanassa ja sakramenteissa läsnä seurakuntansa keskellä. Hänen seuraajiensa tehtävä on viedä sanoma korotetusta Herrasta koko maailmaan.

Ohjeet kotijumalanpalveluksen viettämiseksi: 
Virsi 106.
Lue Raamatusta Dan. 7:13-14, Apt. 1:1-11, Joh. 17:24-26.
Pohdi lukemaasi rukoillen.
Rukous: Jeesus, ylösnoussut Herramme ja Vapahtajamme. Kiitos, että sinä et jättänyt meitä orvoiksi. Kun nousit taivaaseen, Isäsi luo, lähetit lupauksesi mukaan meille Pyhän Henkesi. Kiitos, että olet koko ajan kanssamme, vaikka emme näe sinua. Tee meistäkin sinun todistajiasi. Ylistys sinulle ikuisesti. Isä meidän -rukous.
Herran siunaus.
Virsi 109.

 

5. sunnuntai pääsiäisestä (Rukoussunnuntai, Rogate) 17.5.
Sydämen puhetta Jumalan kanssa

Rogate (= anokaa, rukoilkaa) poikkeaa muiden pääsiäisen jälkeisten sunnuntaiden latinalaisista nimityksistä sikäli, ettei sitä ole saatu päivän antifonista vaan rukouskulkueista, joita Roomassa järjestettiin 300-luvulta alkaen. Ne korvasivat keväisin pelloille suuntautuneet pakanalliset kulkueet. 400-luvun lopulta lähtien kirkolliset rukouskulkueet sijoittuivat rukoussunnuntain ja helatorstain välisiin arkipäiviin, mistä johtuu niiden myöhempi nimi käyntipäivät (ruotsin gångdagar).

Rukoussunnuntain tekstit puhuvat siitä, mitä rukoileminen on ja mitä lupauksia siihen sisältyy. Teksteissä kerrotaan myös Kristuksesta suurena esirukoilijana ja rukoilemisen opettajana.

Ohjeet kotijumalanpalveluksen viettämiseksi: 
Virsi 362.
Lue Raamatusta Dan. 9:17-20, Room. 8:24-28, Matt. 6:5-13.
Hiljenny lukemasi äärelle.
Rukous: Taivaallinen Isämme, sinä olet luvannut kuulla rukouksemme. Anna meille rukouksen Henki, niin ettemme vain puhuisi vaan myös kuuntelisimme, mitä sinä tahdot meille sanoa. Tyhjennä meidät kaikesta omastamme, jotta voisimme ottaa vastaan anteeksiantamuksen ja uskaltaisimme elää rakkautesi varassa. Kuule meitä Poikasi Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme tähden.
Isä meidän-rukous.
Herran siunaus.
Virsi 313.  

 

 

YouTube-video

Arkkipiispa Tapio Luoman ajatuksia koronakeväänä 2020

Kevät on jo pitkällä, mutta tämä kevät on kuitenkin poikkeuksellinen. Kaikkien huolten keskellä arkkipiispa Tapio Luoma pyrkii noudattamaan apostoli Paavalin neuvoa kirjeessä filippiläisille: ”Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan tietoon.” Tapio Luoma kertoo ajatuksistaan yllä olevalla videolla koronakeväänä.