Kodin siunaus

Sinun turvanasi on Herra, sinun kotisi on Korkeimman suojassa.
(Psalmi 91:9)

Koti on levon ja kasvun paikka, yhdessäolon ja oman tilan paikka. Kirkollisiin toimituksiin kuuluu myös kodin siunaaminen. Kyseessä on rukoushetki, jossa kiitetään kodista, pyydetään siunausta sen asukkaille ja rukoillaan, että kodissa vallitsisi rakkaus.

Kodin siunaamisen rukoushetken voi toteuttaa monella tavalla. Siunaamisen voi myös yhdistää tupaantuliaisiin tai kotona vietettävään lapsen kastetilaisuuteen, avioliittoon vihkimisen yhteyteen tai muuhun juhlaan.

Kodin siunaamisen rukoushetken kaavaan kuuluu siunauksen lisäksi rukousta, raamatunlukua ja laulua.

Koti siunataan useimmiten muuton jälkeen tai ensimmäistä yhteistä kotia perustettaessa. Myös vapaa-ajan asuntoja tai muita tiloja voidaan siunata.

Kodin siunaus kasteen yhteydessä

Kasteen yhteydessä toimitettava kodin siunaus voi tapahtua yksinkertaisimmillaan yhteiseen esirukoukseen liitettävällä kodinsiunaamisrukouksella: Jumala on hyvyydessään antanut meille kodin ja läheiset ihmiset. Siunatkoon kolmiyhteinen Jumala, Isä ja Poika ja Pyhä Henki, tämän kodin.

Toimitukselle on olemassa myös aivan oma, erillinen kaavansa. Valkoisella liinalla peitetylle pöydälle on laitettu Raamattu, risti tai krusifiksi, kynttilä ja mahdollisesti kukka-asetelma. Toimittaja ja muut tilaisuuteen osallistujat ovat ryhmittyneet pöydän ympärille.

Tilaisuus voi jatkua kastetoimituksella. Isä meidän -rukous ja Herran siunaus luetaan vasta kasteen yhteydessä.

Papin varaaminen

On hyvä tavata pappi jo ennen varsinaista tilaisuutta. Tapaaminen antaa mahdollisuuden keskustella ja sopia käytännön järjestelyistä. Voit ottaa yhteyttä kirkkoherra Hanne-Maaria Rentolaan tai seurakuntapastori Aleksi Parkkoseen.

Kodin siunauksessa pappi kättelee kodin asukkaita
Kodin siunaus on vanha kristillinen tapa.