Ristiäiset

Kaste on Kristuksen asettama sakramentti ja kristittynä olemisen perusta. Kaste liittää ihmisen kotiseurakuntansa ja maailmanlaajuisen Kristuksen kirkon jäseneksi. Kaste on ehtoollisen ohella toinen luterilaisen kirkon kahdesta sakramentista. Siinä yhdistyy aine eli vesi ja Kristuksen sanat (kastekäsky Matt. 28:18-20.) Luterilaisessa kirkossa kastetaan kaikenikäisiä lapsista aikuisiin. Aikuiskasteen saa aikuinen, joka haluaa liittyä kirkon jäseneksi ja jota ei ole kastettu.

Kastejuhlaa vietetään kahden kuukauden kuluessa lapsen syntymästä, johon mennessä väestötietojärjestelmään on ilmoitettava lapsen nimi ja äidinkieli. Jos lasta ei ole kahden kuukauden kuluessa kastettu tai kastetilaisuudesta sovittu, niin hänet merkitään ei-kirkkoon kuuluvana yleiseen väestörekisteriin.

Ristiäisten sopimiseksi ota yhteyttä seurakunnan kirkkoherran virastoon tai suoraan pappeihin. Ristiäiset pidetään kotona, mummolassa, seurakunnan tiloissa tai muussa sopivassa paikassa.

Lapsikaste on tavallisin tapa liittää kirkon jäseneksi. Luterilaisessa kirkossa kastetaan myös nuoria ja aikuisia – siis kaikenikäisiä.

Luterilainen kirkko kastaa kaikenikäisiä

Ristiäiset voidaan järjestää kirkossa, kotona tai muussa sopivassa paikassa. Lapsen tai aikuisen voi kastaa myös jumalanpalveluksen yhteydessä. Papin kanssa käydään ennen ristiäisiä kastekeskustelu, jonka aikana sovitaan ristiäisiin liittyvistä asioista. Seurakunnat varmistavat lapsen nimen laillisuuden, joten nimi tulee ilmoittaa seurakunnalle hyvissa ajoin, esimerkiksi juuri kastekeskustelun yhteydessä.

Ristiäisten järjestäminen

äiti, isä ja vauva valkoisesssa kastemekossa
Tuore seurakunnan jäsen ja onnelliset vanhemmat

Kummius on kirkon ja vanhempien antama luottamustehtävä. Kummeja tulee olla vähintään kaksi. Poikkeustapauksessa riittää myös yksi kummi. Päätöksen tekee oman seurakunnan kirkkoherra.

Kummien valinta ja tehtävät

Kastetilaisuuden kulku vaihtelee sen mukaan, minkä ikäinen kastettava on. Usein kaste tapahtuu muutaman kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Kasteessa lapsi liitetään nimeltä kutsuen kristilliseen uskoon ja seurakunnan jäseneksi.

Ristiäisten kulku