Sulkavan kirkko on suljettu

11.9.2019 10.52

Sulkavan kirkko on suljettu asbestilöydösten takia

Sulkavan kirkossa kesäkuussa suoritetuissa tutkimuksissa selvisi, että kirkon urkujen puhallinlaatikossa on asbestisementtilevy. Asbestipölyä oli levinnyt laajasti urkuparvelle. Pölyn levinneisyys oli niin laajaa, että se herätti epäilyksen muistakin asbestilähteistä kirkossa. Kirkkoon tehtiin 21.8.2019 asbesti- ja haitta-ainetutkimus ja niiden tutkimusraportti saatiin seurakuntaan 9.9. Kirkon tilat tutkittiin pyyhkäisy- ja materiaalinäytteenotoilla. Tutkimuksissa selvisi, että maan alla kulkevat iv-kanavat on verhottu asbestisementtilevyllä. Kaikki iv-kanavat todettiin asbestin saastuttamiksi pyyhkäisynäytteillä. Asbestin saastuttamia olivat myös tuulikaapit (3kpl), urut ja urkuparvi, kirkkosali, lämpökeskus ja lämmitysjärjestelmä. Sisä- ja ulkopintojen maalien raskasmetalliarvot olivat koholla mutta asbestia niistä ei löytynyt. Käytännössä asbesti on päässyt kulkeutumaan kirkkosaliin lämpökanavissa olevien asbestisementtilevyjen huonokuntoisuuden tai pinnoituksen puuttumisen vuoksi. Kanavissa on lämmityshetkellä runsas ilmavirtaus, joka on irrottanut asbestikuituja pinnoittamattomista levyistä, ja ilmavirta on levittänyt kuidut kirkkosaliin. Pyyhkäisynäytteet osoittivat, että asbestia oli kirkkosalissa monessa paikassa, esimerkiksi kattovalaisimissa, ovien yläpuolella, saarnatuolissa ja alttarikaiteella. Tutkimuksessa arvioitiin, että asbestikuituja saattaa päästä hengitysilmaan kirkon lämmityksen yhteydessä. Kirkko on suljettu siihen asti, että iv-kanavat korjataan ja kirkko puhdistetaan.

Pahoittelemme tilannetta. Jumalanpalvelukset järjestetään seurakuntasalissa. Hautaan siunaamiset järjestetään haudalla tai vaihtoehtoisesti Lohikosken kirkossa. Lohikosken kirkkoa aiomme hyödyntää aiempaa enemmän Vekaransalmen sillan valmistuttua.  Kerromme lisää, kun saamme tietoa remontin ja siivouksen edistymisestä.