Uutiset

 

 

 

 

 

Tiedote Sulkavan ja Puumalan yhteisen rippileirin konfirmaatiosta

15.11.2019 14.07

Hei hyvät rippikoululaiset ja vanhemmat,

Olen saanut viime aikoina yhteydenottoja liittyen Sulkavan seurakunnan ja Puumalan seurakunnan yhteisen rippileirin konfirmaatioon liittyen. Konfirmaation ajankohta ja paikka ovat aiheuttaneet hämmennystä, joihin tällä tiedotteella toivon mukaan pystyn vastaamaan.

Sulkavan seurakunnassa alkoi uusi rippikouluryhmä 15. syyskuuta pidetyn jumalanpalveluksen yhteydessä. Tuona päivänä rippikoululaisille jaettiin leiripassit sekä tuotiin esiin mahdollisuus, että rippileiri järjestettäisiin yhdessä Puumalan seurakunnan kanssa. Asia sai vahvistuksen myöhemmin syksyn aikana lokakuussa, jonka tiimoilta minä ja Puumalan seurakunnan pastori Olli J. Vuoristo-Watia teimme ehdotuksen seurakuntiemme kirkkoherroille, että haluaisimme pitää yhteisen konfirmaation rippileirillemme. Konfirmaatiomessun ajankohdaksi valitsimme rippileiriä seuraavan lauantain ja paikaksi Puumalan kirkon. Päädyimme yhdessä Puumalan kirkkoon, sillä Sulkavan kirkko oli tuolloin käyttökiellossa ja sen käyttötulevaisuus oli epäselvää tuossa vaiheessa.

Viime perjantaina (8.11.) sain tietää, että Puumalan seurakunnan kirkkoneuvosto teki muutoksen konfirmaatiopäivämäärään siirtäen sen sunnuntaille 14.6. Luonnollisesti ajankohdan siirtyminen aiheutti haastetta, mutta Puumalan seurakunta tarjoutui ystävällisesti tulemaan ilman korvausta Sulkavalle 14.6. kirkkoherran, kanttorin ja kuoron voimin. Näin Puumalan seurakunta varmistaa sen, ettei sunnuntaimessu Sulkavalla kärsi ja konfirmaatiomessu voidaan pitää yhdessä Puumalan kirkossa kaikkien rippikoululaisten ja työntekijöiden kesken.

Miksi sitten Sulkavan kirkko ei kelpaa konfirmaatiomessulle? Tai miksi Puumalassa ei voi pitää omaa konfirmaatiota ja Sulkavalla omaa? Tällaisia kysymyksiä olen saanut vastaan, ja ne ovatkin hyviä kysymyksiä, joihin nyt vastaan. Uusi rippikoulusuunnitelma pyrkii osallistuttamaan rippikoululaisia aivan uudella tavalla. Tämä ei pelkästään näy rippileirillä toiminnallisuutena tai vuoden mittaa pidettävissä rippikoulutapaamisissa. Se heijastuu myös rippikoulun päättävään konfirmaatiojuhlaan, jossa nuoret osallistuvat messun toteuttamiseen. Tarkoituksena ei ole, että nuoret vain istuvat ja seisovat oikeaan aikaan.

Rippikoulusuunnitelman (Suuri Ihme – Rippikoulusuunnitelma 2017) mukaan nuoret osallistuvat konfirmaation toteuttamiseen kokonaisvaltaisesti mm. Laatimalla tervetulo- ja johdantosanat, lukemalla tekstejä, osallistumalla saarnan valmisteluun ja/tai toteutukseen, valmistelemalla esirukouksen ja valitsemalla ja harjoittelemalla rippikoululaulut. Jo pelkästään rippikoulusuunnitelma velvoittaa pitämään yhden konfirmaatiomessun.

On myös tärkeää huomioida, että Sulkavan ja Puumalan yhteinen rippikoulu käsittää yhteensä 33 nuorta. Nämä nuoret ovat entuudestaan toiselleen vieraita, jolloin he pääsevät rippikoulun aikana tutustumaan uusiin ihmisiin. Rippileirimme opetus tulee tapahtumaan kahdessa ryhmässä, mutta se ei tapahdu niin, että sulkavalaiset nuoret ovat keskenään ja puumalalaiset nuoret keskenään. Nuoret sekoitetaan keskenään, jotta he tutustuvat toisiinsa. Näin rippikoulun yhteisöllisyys lujittuu, ja rippikoulusta saa huomattavasti enemmän irti, kun pääsee näkemään aivan uudenlaisia ihmisiä. Tämän takia rippikoulua ei myöskään kannata hajottaa kahteen konfirmaatioon, sillä se ei ole nuorten eikä rippikoulun etu. Konfirmaatio tulee olemaan yhdessä koetun leirin yhteinen päätösjuhla. Kun leirille osallistutaan eri paikkakunnilta, nuoret eivät välttämättä tapaa enää

esimerkiksi koulussa. Siksi on erityise tärkeää, että nuoret saavat yhteisen rippikoulukokemuksen päätteeksi yhteisen juhlan.

Sulkavan kirkkoon tullaan tekemään ensi kesän aikana julkisivuremontti, jonka johdosta kirkko on huputettuna koko kesän. Vaikka kirkko on sisältävä käytettävissä, on silti karu fakta, ettei huputettu kirkko saavuta sitä arvokkuuden tasoa, jota konfirmaatio edellyttää. Myös sisäänkäynnit on koteloitu, mikä vaikeuttaa kulkemista kirkkoon. Konfirmaatio on ainutkertainen kristillinen juhlapäivä ja se tulee viettää kirkossa, joka ei ole remontissa. Lohikosken kirkko ei ole vaihtoehto, koska se ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi iso kapasiteetiltaan 33 nuorta kattavalle rippileirille. Puumalan kirkko sen sijaan on tarpeeksi iso, joten tässä tilanteessa se on ainut järkevä vaihtoehto.

Haluan vielä korostaa, ettei Puumalan kirkossa pidetä yhtä konfirmaatiota säästösyistä. Puumalan kirkossa pidetään yksi konfirmaatio sen takia, että se on rippikoulusuunnitelman linjauksien mukaista ja se vastaa parhaiten rippikoulun sekä nuorten tarpeisiin. Sulkavan ja Puumalan yhteinen rippikoulu on myös omalla tavallaan pioneerikokemus. Seurakuntamme järjestävät nyt ensimmäistä kertaa rippikoulun yhdessä, mutta aikomuksena on tehdä näin myös jatkossakin tulevaisuudessa. Tästä johtuen aiomme pitää vuorovuosittain konfirmaation toisen seurakunnan kirkossa. Ensi vuonna se on Puumalassa, vuonna 2021 Sulkavalla jne.

Perinteistä luopuminen voi tuntua haastavalta, mutta perinteitä ei kannatta ylläpitää, jos ne eivät palvele tarkoitustaan. Kaksi tai kolme konfirmaatiota eivät palvele yhteistä rippikouluamme saati 33 nuorta, joiden on tarkoitus yhdessä rakentaa konfirmaatiosta oman näköisensä. Viime kesänä pidetyt kaksi erillistä konfirmaatiota palvelivat entuudestaan toisensa tuntevia nuoria ja heidän vanhempiaan, mutta ensi kesän rippikoulun suhteen näin ei ole.

On myös hyvä havahtua siihen tosiasiaan, että nuorten määrä niin Sulkavalla kuin Puumalassa on alhaisempi mitä kymmenen vuotta sitten. Tulevaisuudessa Sulkavallakin tulee olemaan entistä pienempiä rippikouluryhmiä, joille ei voi yksin järjestää rippileiriä leirikeskuksessa. Siksi onkin tärkeää aloittaa yhteistyö toisten seurakuntien kanssa, kuten Puumalan kanssa. Ensi kesän rippileiri tulee olemaan myös näytönpaikka, joka näyttää miten yhteistyö ja yhteiselämä sulkavalaisten ja puumalalaisten nuorten ja työntekijöiden välillä onnistuu. Kun yhteistyö kantaa hedelmää, voimme tarjota nuorille jatkossakin rippileirejä, joita vietetään leireillä.

Tämä tiedote saattoi vastata joihinkin kysymyksiinne, mutta pyydämme silti teitä rippikoululaisen vanhempia osallistumaan torstaina 28.11.2019 klo 18.00 Sulkavan seurakuntatalolla järjestettävään vanhempieniltaan. Illan aikana on tarkoitus keskustella rippileiristä ja konfirmaatiopaikan herättämistä ajatuksista.

 

 

Aleksi Parkkonen                          Hanne-Maaria Rentola

Seurakuntapastori                          Kirkkoherra

« Uutislistaukseen