Tuomiokapituli seurakuntaliitoksen kannalla

10.8.2021 16.29

Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli on tehnyt ti 10.8. aloitteen Sulkavan seurakunnan lakkauttamisesta ja liittämistä Savonlinnan seurakuntaan 1.1.2023.

Vastaava prosessi on meneillään Puumalan ja Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan välillä.

Tuomiokapitulin mukaan molempien maalaisseurakuntien on vaikea jatkaa itsenäisinä seurakuntina jäsenmäärän vähenemisen takia. Se tuo talouspaineita ja vaikeuttaa henkilöstön palkkaamista.

Tällä hetkellä Sulkavan seurakuntatalouden maksuvalmius on lähes yhtä hyvä kuin Savonlinnan ja Juvan seurakuntien, mutta väestön ikääntyminen ja kuolleisuus laskee vauhdilla veronmaksajien määrää. Se merkitsee ongelmia lähivuosina. Vuosikate on ollut Sulkavallakin negatiivinen ilman Kirkon keskusrahaston avustuksia.

Puumalassa maksuvalmius on puolestaan heikko, vaikka maa- ja metsäomaisuutta on runsaasti.

Suuremmat yksiköt tuovat varmuutta ja turvaa seurakuntien hengelliselle perustyölle, kapituli katsoo.

Tuomiokapituli pyytää aloitteesta lausunnot seurakunnilta 1. lokakuuta mennessä.

Aloitteeseen liittyen kapitulin johtoryhmä vierailee Sulkavalla 8. syyskuuta tavaten seurakunnan työntekijät, luottamushenkilöt ja pitäen kaikille seurakuntalaisille avoimen keskusteluillan 8.9. klo 19.

Lopullisen päätöksen Sulkavan seurakunnan lakkauttamisesta ja liittämisestä Savonlinnan seurakuntaan tekee kirkkohallitus syksyn aikana.