Sulkava ja Savonlinna yhteen 2023

26.1.2022 13.01

Vuoden ensimmäiseen istuntoonsa 25.1.2022 virtuaalisesti kokoontunut Kirkkohallituksen täysistunto päätti Sulkavan seurakuntaliitoksesta.

Sulkavan seurakunta lakkautetaan 31.12.2022 ja liitetään Savonlinnan seurakuntaan vuoden 2023 alusta alkaen. Laajentuvan Savonlinnan seurakunnan alueena ovat Savonlinnan kaupungin, Enonkosken, Rantasalmen ja Sulkavan kuntien alueet.

Vuoden 2022 seurakuntavaalit toimitetaan laajentuvan Savonlinnan seurakunnan alueella ja vaalien toimittamisesta vastaa Savonlinnan seurakunnan vaalilautakunta.

Sulkavan seurakunnassa tutkittiin liitosta kaikkiaan reilut kaksi vuotta, Vuonna 2020 selvitettiin Juva-Puumala-Sulkava -kuviota, mutta se kaatui Juvan ja Puumalan seurakuntien vastustustukseen. Asia nousi uudelleen esille keväällä 2021, jolloin tutkittiin maalaisseurakuntien yhdistymisen rinnalla tasavahvana vaihtoehtona Savonlinnan suuntaa. Lisäksi tarkasteltiin Sulkavan ja Puumalan seurakuntien yhdistämistä mutta todettiin, ettei se ollut taloudellisesti ja toiminnallisesti järkevää.

Mikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin asettaman selvitysmiehen mielestä Sulkavan hengellinen elämä säilyy parhaiten Savonlinnan seurakunnan kappelina. Kyse on myös paluusta juurille, sillä Iitlahti eli Sulkava itsenäistyi Säämingistä (nyky-Savonlinna) 1630.

Myös Puumalan seurakunta lakkautetaan 31.12.2022 ja liitetään Mikkelin tuomiokirkkoseurakuntaan. Laajentuvan Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan alueena ovat Mikkelin kaupungin ja Puumalan kunnan alueet. Vuoden 2022 seurakuntavaalit toimitetaan laajentuvan Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan alueella ja vaalien toimittamisesta vastaa Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan vaalilautakunta.