Uutiset

Uutislistaukseen

Yhteisvastuulogo

Yhteisvastuukeräys alkaa sunnuntaina 6.2.

3.2.2022 13.39

Yhteisvastuukeräys 2022 nostaa esiin nuorten kokeman hädän ja toivottomuuden


Vuoden 2022 Yhteisvastuukeräyksellä autetaan koronapandemian seurauksista kärsiviä lapsia ja nuoria. Tuotosta 40 prosenttia jää nuorten hyväksi Suomessa tehtävään työhön seurakuntien sekä Lasten ja nuorten keskuksen toiminnan kautta. 60 prosentilla avustetaan kehittyvien maiden katastrofialueiden asukkaita Kirkon Ulkomaanavun työn kautta. Keräys alkaa sunnuntaina 6.2.2022. 

Tämänvuotisen Yhteisvastuukeräyksen kampanjateema ”Lahjoita mulle huominen” nostaa esiin nuorten ahdingon ja yksinäisyyden kokemuksen, jota pitkittynyt korona-aika on lisännyt.

Maailmanlaajuinen pandemia on osunut nuorille herkkään ikävaiheeseen ja koetellut ikäpolvea kovalla kädellä niin Suomessa kuin globaalisti maailmalla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuonna 2021 toteuttaman kouluterveyskyselyn tulokset paljastivat suomalaisnuorten mielenterveyden heikentyneen pandemian aikana.

”Lapset ja nuoret ovat arvokkainta, mitä meillä on. He ovat meidän tulevaisuutemme kaikkialla maailmassa. Me yhdessä voimme pitää huolta, että jokaisen lapsen ja nuoren rinnalla on turvallisia aikuisia”, vetoaa vuoden 2022 Yhteisvastuupiispa Mari Leppänen. 

Yhteisvastuulla 2022 lisää aikuisten tukea nuorten arkeen


Tämänvuotisen Yhteisvastuukeräyksen tuotolla koronan lieveilmiöitä kohdanneiden nuorten arkeen tarjotaan lisää aikuista tukea matalan kynnyksen menetelmin.

Suomeen jäävästä 40 prosentin tuotto-osuudesta puolet saa Lasten ja nuorten keskus, jossa kehitetään jalkautuvia palveluja tukemaan lasten ja nuorten hyvinvointia.

Lasten ja nuorten keskuksen etsivän nuorisotyön Palveluoperaatio Saappaan toimintaa laajennetaan keräystuotolla uusille paikkakunnille ja toimintaa levitetään myös kouluihin. Valtakunnallisesti toimivaa NettiSaapasta, jossa vapaaehtoiset etsivät aikuista kuuntelijaa kaipaavia nuoria eri sosiaalisen median alustoilla, laajennetaan.

Keräysvaroilla kehitetään ja laajennetaan myös Moottoripaja- sekä Perheystävä-toimintoja. Moottoripajat ovat nuorten harrastuspaikkoja, joissa rassailun ohella opitaan arjen hallintaa, pohditaan tulevaisuutta ja pidetään hauskaa ilman päihteitä. Perheystävä tarjoaa tukea yksinäisille, kuormittuneille tai syrjäytymisuhan alla oleville lapsiperheille.

Keräysvaroin tuetaan myös oman seurakunnan lapsia ja nuoria. Toinen puolisko Suomeen jäävästä Yhteisvastuu-tuotosta jää paikallisseurakunnille ahdingossa olevien lapsiperheiden auttamiseen. Sulkavan seurakuntaan jäävä osuus käytetään apua tarvitsevien sulkavalaisten perheiden diakoniseen avustamiseen.


Kaukana tarve on vieläkin suurempi kuin meillä


Yhteisvastuukeräyksen tuotosta 60 prosenttia ohjataan Kirkon Ulkomaanavun (KUA) katastrofirahastoon, jonka avulla pystytään käynnistämään ja toteuttamaan hätäapua kehittyvien maiden humanitaarisissa katastrofeissa. Avustustarpeiden syyt ovat useimmiten luonnonkatastrofit, poliittisten selkkausten seuraukset sekä suuronnettomuudet.

Tämänvuotisessa keräyksessä esillä on erityisesti KUA:n työ Etelä-Sudanissa, jonne sisällissodan väkivaltaisuuksia paenneet perheet ovat palaamassa takaisin.

Etelä-Sudanissa KUA tukee yhteisvastuuvaroin perheiden ruokaturvaa sekä toimeentulomahdollisuuksia. Syksyllä 2021 alkaneessa toimeentulo-ohjelmassa pyritään avustamaan myös pakolaisuudesta palanneiden lasten ja nuorten koulukuluissa. Peruskouluja tuetaan opetuksen järjestämisessä. Kehittyvissä maissa koulunkäynti keskeytyi koronan myötä monien nuorten osalta usein kokonaan.

yhteisvastuu.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä
kirkonulkomaanapu.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä
lastenjanuortenkeskus.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

#yhteisvastuu2022
#lahjoitamullehuominen
 

Yhteisvastuukeräys Sulkavan seurakunnassa


Yhteisvastuukeräys joudutaan tänäkin vuonna käynnistämään poikkeuksellisissa olosuhteissa. Koronarajoitusten vuoksi keräys toteutetaan Sulkavan seurakunnassa mahdollisimman vastuullisesti ja turvallisesti, mikä tarkoittaa sitä, että lahjoittajien ja kerääjien lähikontakteja sekä isompien yleisötilaisuuksien järjestämistä täytyy ainakin toistaiseksi välttää. Kirkollisista ilmoituksista ja seurakunnan kotisivuilta kannattaa seurailla vuoden mittaan mahdollisesti järjestettäviä tilaisuuksia ja lähikeräyksiä.
 

Sulkavan seurakunnan Yhteisvastuukeräykseen voit lahjoittaa monin tavoin:

Voit antaa lahjasi MobilePayllä numeroon 31362 tai tekemällä lahjoituksen nettilahjoitussivulle osoitteessa yhteisvastuu.fi/sulkavaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.
Pankin kautta lahjoitettaessa Yhteisvastuun tilit ovat: Aktia FI82 4055 0010 4148 41, Nordea FI16 2089 1800 0067 75 ja OP FI14 5000 0120 2362 28. Jos lahjoitat pankin kautta, lisää lahjoitukseesi Sulkavan seurakunnan viitenumero 304573. 
Kiitos!

Yhteisvastuun voima on talkoohengessä. Liity mukaan auttajien ketjuun ilmoittautumalla talkoolaiseksi tai mikäli koronatilanne sen sallii, tule vaikkapa lipaskerääjäksi kauppojen ovilla toteutettavaan tempaukseen. Ota yhteyttä: diakoni Anne Borén, p. 040 540 6738, anne.boren@evl.fi.

 

Kirkkopalvelujen keräysluvat RA/2020/639 ja ÅLR/2021/8126.

 

Yhteisvastuukeräys on vuodesta 1950 toiminut lähimmäisenrakkauden kansanliike ja yksi Suomen suurimmista vuosittain järjestettävistä kansalaiskeräyksistä. 6.2.2022 alkava keräys kerää varoja koronapandemian seurauksista kärsiville lapsille ja nuorille Suomessa ja maailmalla. Keräyksen tuotosta 60 prosenttia ohjataan Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahastoon, josta hätäaputyö voidaan katastrofitilanteissa käynnistää nopeasti kriisialueilla. 20 prosenttia vuoden 2022 keräystuotosta ohjataan kotimaiselle yhteistyökumppanille, Lasten ja nuorten keskukselle, joka kehittää mm. monipuolisia etsivän nuorisotyön toimintoja tarjoten lisää turvallisia aikuisia nuorten arkeen. 20 prosenttia keräystuotoista jää paikallisseurakunnille ahdingossa olevien nuorten tukemiseksi tehtävään työhön ja diakonia-avustuksiin. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Vuoden 2022 keräyksen Yhteisvastuu-piispana toimii Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen. yhteisvastuu.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä